Indul a fűtésszezon - lerágott csont?!

2020.09.27

Lassan gondolni kell a fűtésünk beüzemelésére, a ránk váró feladatokra, nem csupán a tüzelő betárolására.

A modern keringetőszivattyúk időnként elindulnak a nyári időszakban is, hogy ne tapadjon le a tengelytömítés, de a régebbi típusok nem képesek erre, ezt mi magunk próbáljuk ki, jó esetben a szezon előtt.

Persze előbb ellenőrizni kell a rendszer töltöttségét, a szűrő tisztaságát. Sajnos még mindig gyakori, hogy nincs beszerelve iszapleválasztó szűrő, ami egy koros, vascsöves etázs rendszer esetében egy új kazánnak feladhatja a leckét, vagy egy radiátorban felhalmozódó iszapréteg okozhat fűtési teljesítménycsökkenést. Egy egyszerű szűrő (a lenti képen) hamar eltömődik, ezt évente tisztítani kell, és csak a rozsdarevét fogja fel, az iszapot nem, vagyis alkalmatlan a célra.

Ha vegyestüzelésű és gázkazán is van beszerelve, akkor a csőszerelvények is okozhatnak fejfájást. Még mindig sok rendszer van, ami visszacsapó szelepekkel lett "automatizálva", vagy csapokat kell manuálisan nyitni-zárni - amelyek letapadhatnak, az őszi mozdításkor csepeghetnek. 

Ezeket már könnyen lehet teljesen automatikus átállásra alakítani: ha begyújtunk a vegyestüzelésű kazánba, akkor magától átáll, ha ez kihűl, akkor a gázkazán veszi vissza a fűtés szerepét, és képes a túlmelegedést is megelőzni, vagy lehet a fűtési körök között rangsorolni, és sorolhatnám. A kombinált fűtési rendszereken egy ilyen automatizálás nem jelentős kiadás már, és a a lakók komfortérzetén túl egy igen megnyugtató biztonságot is nyújt - nincs több felforrt víz, megrepedt kazán, éjjel telefonáló családtag.

Az elektromos vezetékek, kábelek állapotát is érdemes legalább szemrevételezni, ne legyen sérült, elöregedett szigetelés, érinthető vezető.

Végül ilyenkor merül fel sokakban, hogy nem működik megfelelően a fűtésrendszer, egy szoba folyton hideg, a padlófűtés lomha, a vegyestüzelésű kazán csak sokára melegíti fel a rendszert. Gyakran lehet javítani a működésen a rendszer komolyabb átalakítása nélkül is.

Ha a fentiekből bármelyikben tudok segíteni, itt felveheti a kapcsolatot velem:

A kazánok karbantartása ugyanolyan fontos, mint az autónk ellenőrzése, és ezt már a kéményseprők is számon kérhetik, de leginkább a biztonságunk miatt saját érdek. Ehhez a kazántípust jól ismerő, tanúsított szakember javasolt.