Felfedeztem a styrolbetont

2023.07.25

Az élet folyamatos tanulás, mondja a közhely - ugyanakkor valahogy mégis így van, ha nyitott szemmel járunk. A legutóbbi építkezésen egy jókedélyű, képzett és ügyes kőművestől hallottam a styrolbetonról, a padlófűtés alatti hőszigetelés kapcsán. 

Mivel nagyon érdekelnek az új és korszerű technológiai újítások, már ebédszünetben rákerestem, hogy megnézzem, mi is ez.


Mivel nem igényelt jelentős anyagi ráfordítást, ugyanennél a munkánál megbeszéltem a Megrendelőimmel, egy kedves, fiatal párral, hogy kipróbálom, ők pedig rá is bólintottak a tervemre.

A padló alatt napjainkban 10cm lépésálló nikecellt illik alkalmazni hőszigetelésként, egyébként akkor is, ha nem létesül padlófűtés - ha viszont igen, akkor még inkább javasolt. Ez a hőszigetelő réteg ugyanakkor nagyon vonzó lehetőséget kínál a gépészeti csövek elhelyezésére is, mert gyakran egyszerűsíteni lehet vele a nyomvonalakat, vagy akár komoly métereket is spórolhatunk ilyen módon, amivel jelentős költséget takaríthatnak meg a megrenddelők. 

A legegyszerűbb módja a csatorna kialakításának, ha 5cm-es hőszigetelő táblával képezünk egy nyomvonalat, ahová lefektethetők a csövek, így nem kell majd utólagosan kivágni a 10-es lapokból a hornyokat. Ez egyszerűbb és gyorsabb is, ugyanakkor problémát jelent, hogy az egyszerű forma sokszor nem tökéletesen töltődik ki a csövekkel. Nehézséget okoz ezekben az esetekben a felbeton nem homogén alátámasztása is. Többször ide lehet visszavezetni a kötési idő alatt megjelenő repedéseket, főleg, ha már ekkor terhelik a betonréteget.

Nos, mindezek miatt szerettem volna kipróbálni a styrol- vagy thermobetont, azaz a felületaktív bevonatú nikecell-őrleményt. Az egyik nagy barkácsáruházban vettem egy zsákkal, 200 literes kiszerelésben, amin egyébként a használati utasítás is olvasható, megkönnyítve ezzel az elkészítést. Egy 60 literes dézsában kevertem be, a leírás szerint adagolva előbb a vizet, majd az adalékot, végül a cementet. Tapasztalatom szerint az eljárás nagyon egyszerűen alkalmazható. Inkább nedvesre kell keverni, így készen remekül teríthető, és bedolgozható a csövek alá is. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy az anyag teljesen körbevegye a csöveket, és kitöltse az árkot. 

Fontos, hogy a nyári melegben is kell két nap, mire a styrolbeton járható lesz, és ekkor sem olyan, mint egy hagyományos beton felület. Keményebb viszont a lépésálló nikecellnél, a hőszigetelő tulajdonsága pedig sokkal jobb, mint a normál betoné. Mindazonáltal hőtechnikailag én a hűlő peremek menti használatra ezt az anyagot nem tartom alkalmasnak, de a helyiségek belső részén tökéletesen működik. 

Összességében elmondhatom, hogy ez a technológia mind az egyszerűsége, mind a megfizethetősége miatt nagyon szimpatikus a számomra. A betonhoz köbméterenként 5 zsák adalék 25ezer forintba kerül, illetve ehhez 2,5-3 q cement is kell még. Ez akár egy padlás rágcsálóbiztos, szigetelő és járható lezárására is megfelelő lehet, persze ebben az esetben némileg több cementtel és kevés homokkal.