Démász partner, szerelői nyilatkozat? Ügyintézési kisokos.

2022.01.28

     "Amperbővítés", mérőcsere, három fázis, új bekötés, napelemes ügyintézés - számos téma felmerülhet, amivel az MVM Démász Áramhálózati Kft-hez kell fordulnunk. Ilyen esetben szükség lesz egy 30 napnál nem régebbi szerelői nyilatkozatra egy megfelelő villanyszerelőtől.

A szakember ezt csak a teljes hálózat ismerete és megfelelősége mellett tudja kiadni (büntetőjogi felelőssége van ugyanis innentől az ingatlan belső elektromos hálózatát érintően). Ez azt jelenti, hogy vagy mindent ő kivitelez (felújítás, új létesítés), vagy látnia kell, hogy a teljes ház/lakás elektromos hálózata megfelelő-e, úgymint földelés, áramvédő kapcsoló (fi-relé), biztosítékok, vezetékkeresztmetszetek, szerelvények , és a kötések (minden kötésdoboz kibontva, minden hozzáférhető és beazonosítható, műszerrel ellenőrízhető). Tehát már a hálózat feltárása is meglehetős felfordulással jár, általában, egy nagyobb szabású felújításról nem is beszélve.

Ha minden rendben, a szakember kiállítja a szerelői nyilatkozatot, ha pedig vannak hibák, a hibajegyzék alapján lehet javítást vagy akár árajánlatot kérni.

A minden rendben azt jelenti, hogy a belső hálózat kivitele és állapota minden előírásnak megfelel, vagyis tűzvédelmileg is szabványos (ez leginkább a vezetékek és az azokat védő biztosítékok alkalmassága), és érintésvédelmileg is megfelelő (van földelés, van áramvédő, azaz fi-relé, a dugaljak valóban földeltek, és minden lámpa, kapcsoló, beépített eszköz a gyártó által előírt módon csatlakozik a hálózathoz). A villámvédelem egyre inkább szóba kerül, ám a napelemes mivitelek ezt megoldják, ott ugyanis előírás. Ha nincs napelemes rendszer, akkor javasolt a kialakítása, de körültekintést igényel, hová-milyen kerüljön, és ez sem olcsó.

Amikor tehát megvan az igazolásunk, akkor mehetünk a Démászhoz ügyintézésre. Bizonyos ügyekben ők ún. Démász-partner kivitelezőhöz küldhetnek bennünket - ők olyan szerelők, akik a Démász által előírt képesítésekkel, eszközökkel rendelkeznek, és szerződésben vannak a hálózati szolgáltatóval, így ők dolgozhatnak a háztartások hálózati csatlakozásán (mérőórák, házak rákötése a városi hálózatra, stb), ugyanakkor a belső hálózathoz nem nyúlnak (nyúlhatnának, de van bőven más dolguk). Kevésbé vicces, hogy ugyan a Démász partnerei ők, nekünk magunknak kell keresni őket, megállapodni velük a munkáról, és kérni időpontot tőlük. Miután a szükséges díjakat a Démásznak megfizettük, ugyebár. Makói partner tudtommal egy van, a megyében persze akad még több. Nem tudok aranyszabályt rá, hogy melyikőjüket kell (érdemes) megkeresni, nekem logikusan a helyi adja magát, de biztos, hogy türelem kell ehhez is, hiszen meglehetősen el vannak havazva, általában. A szakembereknek általában van kapcsolatuk egyikhez, másikhoz, tehát ha villanyszerelőnk van, Démász-partnerünk is lesz. ;-)

Aki jártas mindebben, annak nem tűnik ez útvesztőnek, de az ügyfelek a problémáikkal gyakran megtorpannak az ügymenet elején.

Még valami: az átfutási idővel is érdemes kalkulálni. A Démász az ügyvitelében ugyan leír bizonyos időintervallumot (30 nap), ami alatt véghezviszi a kért ügymenetet, de ez nincs mindig kőbe vésve... A partner szerelőknek is van egy komoly várólistája, így rájuk is várni kell (2-3 hónap, akár). Mindez a már rendberakott belső villamos hálózatunk mellett. Tehát aki ilyen dolgot fontolgat, annak érdemes jóelőre gondolkodnia, hiszen a fél év hamar kijön, felújítással lényegesen több is.