Az erősáram megszelídítése - válaszok a miértekre, laikusoknak

2020.11.29

Napjainkra köztudottá vált, hogy a mindennapokban már nem az alumínium, hanem a réz vezető használatos. Mivel azonban az okok általában nem ismertek a műszaki beállítottságú emberek körében sem, így sokan megtűrik az elavult vezetékeket a falban. Ahogyan az is közismert, gyakori és bosszantó hiba, amikor "csipked" a mosógép, a boiler, a radiátor, mégis,  számtalanszor együtt él a család ezzel a helyzettel is. Meddig mehet ez? Amíg nem történik nagy baj.

A biztonságos használat korrekt villanyhálózatot kíván. Ebbe beletartozik az életvédelem, a tűzvédelem, a vagyonvédelem. A vezetékek terhelhetősége a kerti locsolótömlőhöz hasonlóan adott, csak az elektromos vezetéknél egy biztosíték szavatolja, hogy ne legyen túlterhelve. Ez tűzvédelmi kérdés, hiszen a túlterhelés melegedést okoz, ami tűzveszélyt jelenthet. A korábbi gyakorlatban alkalmazott 1,5 mm2-es réz vezeték mindössze 13 amperrel terhelhető biztonságosan, így akinek 16 amperes kismegszakító van a szekrényben, már a kockázati zónában jár... S persze az is, akinek régi hálózatában a vezetékek kötése problémás (pl. összetekert vezetékek), hiszen a rossz kontaktus végső soron megint csak melegszik, ami egy öngerjesztő folyamat, gyakran lakástűz okozója. Az már inkább használati korlát, hogy egy biztosított körön mennyi fogyasztó van. Ha valaki többször találkozik azzal, hogy leold a biztosíték, akkor bizony rossz a lakás villamos hálózata, nincs az igényeihez, szokásaihoz igazítva. A korszerű megoldás már külön áramkörökre osztja a világítást a nagyobb fogyasztóktól (mosógép, tűzhely, klíma, műhely, stb.), és legalább helyiségenkénk a dugaljakat is egy-egy szoba-áramkörre osztja. Természetesen egy-egy véglet, hogy minden dugalj egy önálló áramkör, vagy az egész lakás egy biztosítékon van, de - mint általában - itt is van egy észszerű középút, ami a pénztárcához igazítható.

Az érintésvédelem sajnos még mindig beágyazott kockázat, rengeteg hibát lehet látni. Előfordul, hogy a kivitelezés végén a kapkodásban egy vezeték nincs bekötve, emiatt az egész ház földelése nem funkcionál, ezért is fontos a szerelői ellenőrzés. De a földeletlen dugaljak is alattomos eszközök, csak veszélyt jelenthetnek. Ha a földelés rendben van, és van áramvédő kapcsoló (Fí-relé), akkor nem csíphet a mosógép, nem rázhat a melegvíz. Igen, bosszantó, ha egy hiba miatt elmegy az áram, de ha áramütésben elveszítjük egy családtagunkat, az össze sem vethető ezzel.

Népes családom mellett pontosan tudom, hogy milyen hasznos egy medence, a klíma, egy új eszköz a konyhába, de ne feledjük, a biztonság az első. Ha tudjuk, hogy a lakásunk elektromos szempontból nem megfelelő, akkor érdemes azt mielőbb rendbe tenni szakemberrel. A szakember pedig szó szerint legyen szakember, akár kérjünk bizonyítványt is tőle!

Hamarosan indul a lakásfelújítások újabb állami támogatása, érdemes mindenkinek kihasználni a lehetőséget.