BLOG

Az élet folyamatos tanulás, mondja a közhely - ugyanakkor valahogy mégis így van, ha nyitott szemmel járunk. A legutóbbi építkezésen egy jókedélyű, képzett és ügyes kőművestől hallottam a styrolbetonról, a padlófűtés alatti hőszigetelés kapcsán.

A felújítási láz véget ért, az építőipar "beszakadt" az otthonfelújítási program végével, a rezsiharcosok is lassan megnyugszanak a tavasz beköszöntével. Azonban az árak, és ezzel a gondok velünk maradnak, úgy tűnik.

Napjainkat meghatározza a felgyorsult válozás, mivel manapság már semmi sem stabil tényező. Ebben a helyzetben az előre gondolkodó ember igyekszik a kiadásait minimalizálni - legyen akcióvadász pánikvásárló (ami kapható, abból megvesz mindent, ami akciós, abból meg háromszor annyit), vagy rezsiharcos (közös fürdővíz, 18 fokos szobák, a vegyesüzelés...

Elsősorban a saját munkámhoz kapcsolódóan ruháztam be egy újabb technikára, a gyémánt koronafúró gépre, több méretű fúrókoronával. Leggyakrabban a gázkazánok füstcsöveihez kell 120 mm-es furatot készítenem, de a légtechnikai szellőztetők 150 mm-es (konyhai vagy fürdőszobai páraelszívók), míg a gépészeti és villamos csövek, kábelek 50-es vagy...

"Amperbővítés", mérőcsere, három fázis, új bekötés, napelemes ügyintézés - számos téma felmerülhet, amivel az MVM Démász Áramhálózati Kft-hez kell fordulnunk. Ilyen esetben szükség lesz egy 30 napnál nem régebbi szerelői nyilatkozatra egy megfelelő villanyszerelőtől.

Egyre többen égnek pályázati lázban a napelemek terén, amit én jónak tartok, természetesen. Viszont egyre többször gondolják is azt a megrendelők, hogy ennek kapcsán választás előtt állnak: hozzákezdjenek-e a fűtéskorszerűsítésnek, mielőtt lesz napelem a házukon?

Visszatérő téma a fűtési mód megválasztása az otthonfelújítási lázban, ezért is akartam összefoglalni az én meglátásaimat a témáról.

Felpörgött az építőipar, ezt már mindenki látja, érzi. A megrendelőknek épp emiatt minden eddiginél körültekintőbben kell dönteniük. Egyrészt megindult az árak emelkedése, az építőanyagok beszerzési ideje is esetenként már növekszik, ugyanakkor az alkalmas szakemberek szerződtetése is nehézséget okoz.

Napjainkra köztudottá vált, hogy a mindennapokban már nem az alumínium, hanem a réz vezető használatos. Mivel azonban az okok általában nem ismertek a műszaki beállítottságú emberek körében sem, így sokan megtűrik az elavult vezetékeket a falban. Ahogyan az is közismert, gyakori és bosszantó hiba, amikor "csipked" a mosógép, a boiler, a radiátor,...